Kuidas teeseened ja vesikeefiri graanulid meiega koostööd alustasid?

Aasta lõpus on õige aeg teha kokkuvõtteid. See andiski tõuke meie uueks blogipostituseks, et ka siia kogu meie ajalugu kirja saaks.

Säsi Pruulikoda sai alguse meie ühisest soovist teha midagi, millest ise saaksime iga päev rõõmu tunda. Teeseenejook tundus väga müstilisena ja samas ka läbinisti positiivsena. Pruulimise alustamisele andis tõuke ka toiduteadlaste soovitused tarbida rohkem fermenteeritud ja hapendatud toitu ning uskusime, et eestlastele meenutab teeseenejook enda lapsepõlve ja see mõnus nostalgia paneb taas neid maitseid proovima ja meenutama.

 

Säsi esimesed katsetused

2016 märtsi alguses said esimesed purgid teeseentega käima pandud. Mõned nädalad hiljem saabusid ka meie vesikeefiri graanulid ning kaks imelist jooki alustas meiega koostööd. Õige pea saime kostitada enda peresid ja sõpru tervisest pakatavate hapukate jookidega. Meile üllatuseks saavutasid joogid lähedaste ja sõprade seas nii suure populaarsuse, et julgesime neid juba maikuus kodukohvikutepäeval pakkuda.

 

Esimesed pudelid

Kodukohvikutepäev osutus nii edukaks, et kaasa pruulitud jooke jätkuks vaid mõneks tunniks ning sealsamas sai meile selgeks, et jook on laiemale tarbijaskonnale pakkumiseks valmis. Nii saimegi sama aasta suve lõpus ka ametlikud edasimüüjad endale.

Seda kõike meenutades on meie südames meeletu tänutunne, et sisetunne juhatas meid tegema õigeid valikuid. Suureks abiks olid algusaastatel koostöö erinevate teadlaste- ja pruulikodadega, kes meile nõu ja jõuga abiks olid.

Esimesel aastal sai kiirelt selgeks, et teeseenel ja vesikeefiri graanulitel on omad tujud ja soovid ning hea ja eheda joogi valmistamiseks tuleb neid kuulata, mitte püüda allutada enda soovidele. Selline tootmisviis on tööstuslikumast protsessist küll palju keerulisem, kuid ehedal kujul valminud joogid on midagi nii palju erilisemat, et see kõik on seda väärt.

 

Teeseen

2016 sügisel suurendasime pruulikoja mahtu ning muretsesime teeseenele suuremad klaasist vaadid- nüüdsest olid meil kasutusel 3-20liitrised vaadid¹. Sama aasta detsembrikuus kirjutasime Presidendi Kantseleisse ning pakkusime enda jooki Eesti Vabariigi aastapäevale ja meie mustsõstra kombucha osutuski valituks. Meie rõõm oli piiritu ja see tunnustus andis palju julgust juurde. 2017 veebruaris pakutigi meie jooki Eesti Vabariigi aastapäeval ametliku alkoholivaba joogina.

2016 sügisest oleme teinud ka teeseenejoogi valmistamise töötubasid, et edendada selle võrratu joogi kodus pruulimist. Mitmetunnises töötoas avame kõik teeseenejoogi valmistamise nipid ja vead ning anname kaasa ka stardikomplekti, et kodus teeseene pruulimine õnnestuks.

 

Maahommiku tiimiga

2017 näidati meid Maahommiku saates (meie saatelõik algab 16.08). Saade on järelevaadatav SIIT.

See kõik andis tõuke uute kohtade lisandumiseks ning meie kodukööki ilmus esimene 100-liitrine roostevabast terasest vaat ning tänaseks on neid vaate juba rohkem. Vaatamata tootmise suurenemisele, on meie pruulikojas siiani kasutuses ka väikesed klaasist vaadid ja mis siin salata just need tillukesed vaadid meenutavad meile meie teekonna algusaegu.

2017 aastal saime ootamatult palju kajastust meedias, üheks toredaks meenutuseks on kindlasti Ringvaate saade – saate seda järele vaadata SIIT.

Põhjaliku uuenduskuuri läbis ka meie kodulehekülg www.sasi.ee

2017 sügisel kolisime välja meie koduköögist ja seadsime Kosel sisse armsa väikese pruulikoja ja meie tiimiga liitus Eva-Liina.

Suur tänu kõigile Säsi sõpradele! Omalt poolt lubame, et ka uuel aastal on meil kombuchat tehes sära silmis ja jätkame alustatud teekonda tehes teeseenejooki, kus aukohal on teeseen ise, tema looduslik vägi ja oskus meile parim jook valmis teha.


¹ Vesikeefiri puhul aga valmib see ainult 1liitristes klaasist anumates, sest niipea kui need suuremasse anumasse panna pidurdub nende kasv ja tootmine hääbub.

Leave a comment



Säsi Pruulikoda OÜ

Reg. nr: 12997228
KMKR nr: EE101884170

Telefon

+372 5656 4248