Miks eelistada Eesti käsitöö kombuchat?

Seljataga on suur kombuchategu ja paratamatult villides jooki pudelitesse ja keetes teed, keerlevad mõtted kombucha ümber ja sees on nii mõnus teadmine, et teeme väga head jooki. Tänase postituse mõte ongi kirjutada teile, miks eelistada eestimaist kombuchat ja miks Säsi kombucha on väga hea.

Kombucha on elus jook, mille loomise meistriks on elusorganism ehk teeseen. See joogimeister valmistab ühte täiuslikku jooki ja tal on kõik pisidetailideni läbi mõeldud. Jooki tekivad kasulikud bakterid, mis turgutavad meie immuunsüsteemi. Lisaks on valmis joogis hulganisti vitamiine, orgaanilisi happeid, polüfenoole ja ensüüme, mis kõik toetavad meie keha ja seal toimuvaid positiivseid protsesse.

Kõige selle krooniks tekib jooki loomulik mull, mis aitab kõigel sellel kasulikul organismil paremini omastada. Väikestes kohalikes pruulikodades valmistatakse seda jooki täpselt sama moodi nagu tuhandeid aastaid tagasi iidsete traditsioonide järgi– vaatamata sellele, et jooki pruulitakse suuremates kogustes ning profesionaalsete vahenditega. Selline valmistusviis teeb küll tootmise ja säilitamise keerulisemaks ning kulukamaks, kuid tänu sellel säilib joogis ehe ja hindamatu väärtusega kasulik, mis õigesti valmistatud teeseenejoogis olema peab. Naturaalsel viisil valmistatud kombucha seest võid leida ka millimallikat meenutava uue väikese teeseene alge ja see on tõestuseks, et jook on elus väge täis.

Pildil: Piret Kõima Säsi Pruulikoja kombuchameister

Mujal maailmas kasutatakse kombucha villimisel palju erinevaid tehnoloogiaid. Seda selleks, et jook püsiks algses olekus võimalikult kaua ja et joogi säilimiseks poleks vaja külmkappi. Siinkohal aga tekib küsimus, kas ning kui palju me võime üldse sekkuda teeseene enda valmismeisterdatud joogi valmimisprotsessi, et säiliks joogi naturaalsus? Imporditud kombucha uhketel pudelisiltidel võime tihti kohata sõnu – vegan, gluteenivaba, rõhutatakse, et jook on pastöriseerimata ehk toorjook. Lugedes neid sõnu eeldame, et jook on naturaalne ning autentne, kuid kas see tegelikkuses ka nii on? Etiketilt võib leida, et jooki on töödeldud lisades süsihappegaasi, kuid kui paljud meist mõtlevad, et seesama süsihappegaas tapab joogis palju elusaid baktereid ning miks ei teki jooki enam seda uut armast millimallikat. Miks siis ei teki enam seenealget joogi sisse? Sest pudelis pole aktiivset elu, kõik on inimese poolt kontrollitud. Suuremates tööstustes lisatakse küll pärast süsihappegaasi lisamist ka baktereid, kuid see ei ole enam see ehe jook, mille meistriks oli teeseen. Ka õunaäädika või muude hapete lisamine ei tundu põhjendatuna. Ehedal viisil valmistatud kombuchas on omad orgaaanilised happed ja selle joogi üks võlusid ongi see, et teeseen teeb meile täiusliku joogi, kus kõik on omavahel seoses ja sümbioosis. Meie panustame omalt poolt sellega, et valime toote valmistamisse kvaliteetse tooraine ja villime kombucha klaasit pudelisse. Miks just klaasist? Aga sellepärast, et kombucha on oma olemuselt nagu joodav äädikas ja joogis olevad meile kasulikud happed ja plastik pole just parim kooslus, sest mis kasu oleks sellest kui hea joogiga joome sisse ka plastikust eralduvaid mürke.

Loomulikult tehakse ka välismaal väga head kombuchat, kuid selle toomine Eestisse on kallis ja keeruline ning tarne tingiks liiga kõrge müügihinna. Seega soovime kõigile teadlikku tarbimist, jooge Eesti tegijate kombcuhat või tehke ise kodus seda hapukat limonaadi.

Säsi kombuchat juues võite olla kindlad, et tegemist on eheda ja naturaalse joogiga, mis on tehtud suure sooviga pakkuda inimestele midagi kasulikku ja head. Kombucha tõelist olemust ja hingeelu oleme õppinud tundma tänu suurepärasele koostööle fermenteeritud toiduga tegelevate teadlastega ja oma kirele ja pühendumisele tundmaks bakteritemaailma.

Nautige ehedat kombuchat!

Leave a comment



Säsi Pruulikoda OÜ

Reg. nr: 12997228
KMKR nr: EE101884170

Telefon

+372 5656 4248